JABLKOVÉ LÍVANCE


Opravdu moc mi záleží na mých snídaních, abych vždy nějakou měla a mohla tak začít den. První jídlo dne nám má přinést energii na celý den. Proto by mělo být nejen vydatné, ale také chutné a dobře vypadající, to proto, abychom nasytili nejen žaludek, ale i oči a pocity. Jablkové lívance jsou toho velkým příkladem.
 

RECEPT:

1 jablko
200 g špaldové mouky hladké
skořice
balíček kypřícího prášku do pečiva
150 g mléka
1 vejce
vanilkový extrakt
 
Z jablka oškrábeme slupku, nakrájíme jej příčně na hrubší kolečka (okolo 1 cm), lžičkou nebo nožíkem odkrojíme vnitřek tak, že uprostřed bude díra a obalíme ve skořici z obou stran. Necháme je chvíli nasáknout skořicovou chuť a mezitím si připravíme těsto. Metličkou smícháme vejce, mléko a vanilkový extrakt. Mouku a kypřící prášek přesejeme přes sítko a znovu metličkou mícháme. Těsto musí být husté a musí se táhnout - ne tuhé, ale ne řídké tak, jako na normální lívance. Pokud jsme toho tedy nedocílili, přidáváme mouku. Do ideálního těsta dáme předem připravené hnědé kolečko z jablka, trochu jej ponoříme, otočíme a spolu s těstem dáme na nepřilnavou pánvičku (popřípadě potřenou máslem). Pokud se nám to nepodařilo při přendávání jablka na pánev, zalijeme díru uprostřed těstem. Celou dobu smažíme či opékáme na středním až mírném plameni, ať se lívanec pořádně udělá i zevnitř a můžeme ho tak nechat na jedné straně před otočením déle než obvykle. Tak stejně opakujeme i po otočení.
 


 
 
Lívance úžasně chutnají s vanilkovou nebo citronovou zmrzlinou. Jako zdravější alternativu však můžete zkusit i tvaroh se skořicí a citronovou šťávou nebo medem.
 
Dobrou chuť

Komentáře

Oblíbené příspěvky