LEHKÝ BANÁNOVÝ CHLEBA


Jsem zastánce toho, že pokud mám chléb kupovat, měla bych umět upéct i domácí. Nemám tím teď na mysli ten z domácí pekárny, nýbrž ten z trouby. Abychom si to ale časově i náročně usnadnili, jsou i recepty na chleba bez kvásku. Ten je rychlou, ne příliš sladkou alternativou a rozhodně tento konrétní doporučuji.

RECEPT:

170 g špaldové mouky hladké
80 g špaldové mouky hrubé
1 čajová lžička skořice
1 čajová lžička kypřícího prášku do pečiva
1 čajová lžička jedlé sody
špetka soli
3 banány (+ med)
2 vejce
1 čajová lžička vanilkového extraktu
40 g oleje (kokosový, slunečnicový, ořechový)
100 ml teplé vody

Horkovzdušnou troubu si rozehřejeme na 185 °C. Do velké mísy přesejeme přes sítko obě mouky. Pokud vám zůstanou na dně sítka šupinky z té hrubé, klidně je tam přidejte také, přesívání je důležité pro lehkost chleba a aby se nevytvářely hrudky. Zamíchejte je spolu se skořicí, kypřícím práškem, sodou a solí. Při míchání dbejte na to, aby se kypřící prášek i soda dobře vmíchaly do mouky. Přidáme banány, rozmačkané na kašičku, vejce, vanilkový extrakt a olej. Dle zralosti banánů přidáváme med. Jestliže jsou banány zralé (a tedy sladké) už těsto nedoslazujeme. Vše společně spojíme šleháním pomocí ručního mixéru. Abychom se vyhli vypěnění prášku do pečiva či jedlé sody, přidáváme vodu až v této fázi pečení a znovu důkladně mixujeme. Hotové těsto přelijeme do formy na chleba vyložené pečícím papírem a pečeme 45-50 minut.


Chleba chutná skvěle s arašídovým máslem. To je dokonalá chuť na jazyku. Já však nepohrdnu ani ovocem nebo tvarohem. Velcí gurmáni mohou zkusit kombinaci tohoto pečiva třeba se šunkou. S ničím jiným slanějším bych jej však nedoporučovala.

Dobrou chuť

POMOC:

Při mixování před přidáním vody dejte pozor, aby se vám táhnoucí se těsto nedostalo do motoru mixéru a tak raději nemějte metličky úplně u dna misky - za zničený mixér to nestojí.

Komentáře

Oblíbené příspěvky