NIVOVÉ RISOTTO S PEČENÝMI RAJČATY


Musím přiznat, že toto je velmi spontánní risotto, protože v plánu bylo klasické italské risotto s parmezánem. Co do něj dám jsem vymýšlela za pochodu. Parmezán ale v sortimentu neměli a já musela vymyslet jiné řešení. Chytla jsem se svého oblíbeného experimentování v jídle a koupila nivu. Domyslela jsem rajčata a toto skvěle chutnající risotto jsem měla ten den na oběd.

RECEPT:

datlová rajčátka
olivový olej
sůl a pepř
arborio rýže
bílá cibule
vařící voda
vařící zeleninový vývar
niva
bazalka
vinný ocet
třtinový cukr

Opět neuvádím množství, protože rýže použijeme podle množství porcí a zbytek podle našich chutí. Jako první rozkrojíme rajčátka na půlky, rozložíme je na plech, zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a dáme je péct na 200 °C (já je do trouby dala ještě před nahřátím trouby). Poté nakrájíme cibuli na jemno a dáme restovat na olivovém oleji na mírný oheň. Jakmile cibule bude krásně sklovitá, těsně před dozlatověním - přidáme suchou rýži a restujeme ještě asi minutu. Zalijeme naběračkou vývaru a dolijeme vodu tak, aby byla těsně nad rýží. Vaříme na prudko, pravidelně mícháme a vždy, když dochází voda, dolijeme ji, spolu s naběračkou vývaru. Toto konáme, dokud se rýže neuvaří. Teď je v hrnci mazlavá směs, do které přidáme nastrouhanou nivu a opět naběračku vývaru. Zamícháme a stáhneme na mírný plamen. Vytáhneme rajčátka a všechna (včetně štávy, pokud se nějaká vytvořila) vmícháme do risotta, opět s naběračkou vývaru a trochou vinného octu. Chvíli ještě máme na sporáku, přidáváme po troškách vývaru.


Risotto musí být husté, nesmí být suché (neděláme rýži se zeleninou), ale ani nesmí být úplně vodnaté jako polévka. Správně by se na talíři mělo roztéct, ale šťáva z něj nepoteče. Při ohřívání dolijte trochu vody, ať je opět právě tak mazlavé.

Dobrou chuť

POMOC:

Nepřidávejte vývaru moc, opravdu jen po naběračkách a hodně zředěný vodou. Stejně tak ani zbytečně moc nesolte. Modrý sýr, tedy Niva, je dost slaný a výsledek by mohl být přesolená rýže.

Komentáře

Oblíbené příspěvky