DÝŇOVÁ POLÉVKA


Přichází podzim. Listí ještě nepadá, zato dýní už je sklizeno. A nejlepší jídla jsou teď právě ta, která zahřejí a chutnají po tomto období. Vím, že recept na dýňovou polévku teď najdete úplně všude, kdyby jste však stále nemohli přijít na její chuť, zkuste tuto verzi. Vaří se u nás už léta, a ne jeden ji chtěl přidat.

RECEPT (na 4 porce):

jedna větší dýně Hokaido
5 větších mrkví
velká cibule
olivový olej
sůl a pepř
kari
mletý zázvor (koření)
skořice
mletý muškátový oříšek
1 a 1/2 l vařící vody

zakysaná smetana

Oškrábeme dýni a mrkev, nakrájíme je na menší části a dáme na plech. Tam je smícháme se solí a pepřem tak, ať jsou rovnoměrně okořeněné a dáme do trouby zahřát do změknutí. Mezitím si do hrnce nasypeme na jemno nakrájenou cibuli do rozpáleného oleje a restujeme. Hlídáme zeleninu, aby se nespálila a je dobré ji občas promíchat. Pokud už máme hotovou cibulku, vyndáme plech z trouby a zeleninu přesuneme do hrnce, kde ji na prudkém plameni osmahneme a smícháme s cibulí. Poté přilijeme vařící vodu, zmírníme plamen a rozmixujeme tyčovým mixérem. Teď už polévku máme krásně krémovitou, probublává nám v hrnci a my ji dochutíme špetkou oříšku a zázvorem. Tu hlavní chuť však udělá skořice a kari. Každému to chutná jinak.


Kdo rád pálivé, přidá pálivou papriku. Kdo rád sladké, orestuje cibuli s trochou třtinového cukru. Každý máme své chutě. Najděte si i vy tu svou a na tuhle polévku se budete těšit celý rok.

Dobrou chuť

POMOC:

Nejlepší je dát zeleninu do trouby na program "gril". Dýně ani mrkev se tak neupečou, ale vytvoří se kolem nich jemná krusta a přitom krásně změknou.

Komentáře

Oblíbené příspěvky